Stockholms bästa restauranger – Lilla Ego vinner på känslan

SHARE


När Stockholms bästa restauranger diskuteras kommer Lilla Ego alltid på tal. Du har läst recensionerna, hört hyllningarna, kanske till och med sett Instagram-bilderna flimra förbi i flödet. Men det är någonting med Lilla Ego som inte låter sig förklaras så lätt.

Tom Sjöstedt och Daniel Räms – båda tidigare vinnare av Årets kock – hade nog ingen aning om att deras lilla kvarterskrog med ett tjugotal sittplatser på sömniga Västmannagatan skulle bli en sådan succé. Efter otaliga priser och hyllningar måste man nu boka bord flera månader i förväg. Och det är lätt att förstå varför – maten är fantastisk och servicen så avslappnad att man känner sig som hemma hos en kompis. I området kring Odenplan har tidigare svensk och fransk husmanskost varit rådande, men en grön våg är tydlig.

Om du lyckats boka bord och infinner dig vid Västmannagatan 69 en kulen kväll är det möjligen en smula förvirrande. Är det här allt? Men Lilla Ego har aldrig släppt idén om det opreteniösa vardagsrummet. Därför är porslinet och kaffekopparna av blandade sorter, på borden ligger blommiga vaxdukar och personalen är så lättsam att man ibland tror att de ska lägga sig på soffan för att dra vinlistan. Önskar du en “chambre séparée” finns det möjlighet att boka ett rum för större sällskap på nedervåningen (i regel med löfte om en fast meny).

Stämning räcker som bekant inte långt ifall maten är undermålig, men på Lilla Ego överträffas förväntningarna inte sällan just när maten dukas upp. Här står det gröna i fokus. Kött, fisk och fågel får finna sig i att stå i bakgrunden. Oväntade smaker och texturer möter varandra, och det är tydligt att experimentlustan är stor i köket. Innovation, passion och en lagom dos axelryckningar har gjort Lilla Ego till en av Stockholms bästa restauranger.

Efter framgångarna är Tom Sjöstedt och Daniel Räms inte fullt lika synliga ute i matsalen (tidigare serverade de alla gäster själva) men åtminstone en av dem är i regel alltid närvarande. Det skapar en känsla av engagemang och passion. Det smittar av sig på såväl personal som gäster, och när du lycklig och mätt rullar ut på Västmannagatan funderar du förmodligen på när du kan pricka in nästa bokning.

Tips: Det finns även ett par platser i baren (med insyn i köket) som inte går att boka. Gå dit vid öppning en gråmulen vardag och hoppas på det bästa!

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -