Pet Sounds – skivaffär i Stockholm som lever och frodas

SHARE


Finns det något mer terapeutiskt än att sakta bläddra bland skivor i en klassisk skivbutik? Pet Sounds är den skivaffär i Stockholm som står starkast efter alla tänkbara stålbad skivbranschen fått utstå. På den ständigt trendkänsliga Skånegatan i SoFo ligger Pet Sounds stadigt och tycks överleva även den senaste digitala utvecklingen inom musikbranschen.

Varumärket Pet Sounds är nästan mer av ett koncept och en institution än en affär. Musikälskare får någonting fuktigt i blicken när det kommer på tal. Här samsas vinyl- och cd-skivor med rockböcker och secondhand-progg: de hetaste indienyheterna med begagnade rariteter, signerade boxar och biljetter till kommande konserter. Numera har man även en egen liten webb-tv-kanal.

Du märker direkt att butiken är resultatet av många års enträget arbete och en utvecklad smakkompass som gör att personalen kan handplocka guldkornen ur en aldrig sinande fors av ny musik. Stefan Jacobsson öppnade den första Pet Sounds-butiken i november 1979, och sedan dess har man huserat på en rad olika adresser. När min egen pappa och hans bröder åkte in till Stockholm som barn var det här de köpte sina första skivor med Rolling Stones, Led Zeppelin och The Who. Förhoppningsvis kan även mina barn handla sina första vinylskivor av Stefan. Eller så gör de det via Pet Sounds webbshop.

För skivaffärer i Stockholm har det varit minst sagt tuffa tider, men nu tycks det som att de som faktiskt spenderar tid och pengar på fysiska skivor gör det mer än på mycket länge. Efter utsvävningar med kafédel, egen restaurang/bar/konsertlokal i och med Pet Sounds Bar som huserade ett kvarter bort, har Pet Sounds till viss del återvänt till sina rötter. Som vinylnörd har du här ett allt bredare utbud av såväl ny, hajpad electronica som secondhand-rariteter och limiterade boxar.

Även om du slinker in på Pet Sounds för att hitta inspiration, bläddra i rockbiografier eller köpa biljetter till konserter, finns det en god anledning att stötta verksamheten ekonomiskt också. Denna i princip K-märkta populärkulturella oas måste få leva vidare.

Pet Sounds

53 Skånegatan Stockholm Stockholms län 116 37

08-702 97 98

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -