Outlets i Stockholm: så fyndar du dig till “Scandinavian cool-looken”

SHARE


Tack vare jättar som H&M och Ikea har Sverige fått ett internationellt rykte om sig att producera billig design för massorna. Svenskt och skandinaviskt mode förknippas med märken som finns att hitta på många av storstädernas bästa shoppingstråk. Ord som billigt och prisvärt har bytts ut mot begrepp som stilrent, minimalistiskt och tidlöst. Och den looken kan du uppnå genom att fynda på någon av alla trendiga outlets i Stockholm.

Tack vare märken som Acne Studios och Whyred och designer som Carin Rodebjer och Filippa Knutsson så har svenskt mode fått en ny status i världen. Den skandinaviska looken efterstävas ofta av den modemedvetna. Att klä sig som en svensk innebär att klä sig i plagg som är lediga och samtidigt eleganta och diskreta, men ändå distinkta. Men det svenska modets upphöjda status innebär inte nödvändigtvis att designerkläder är en lyx som bara få kan unna sig. Inom tullarna finns flera outlet-butiker som säljer några av Sveriges hetaste märken till överkomliga priser. Du kan även testa att ta dig längre bort från city.

Så var hittar du outlets i Stockholm?

På Drottninggatan ligger Whyred Outlet. Från början var det här en pop-up, men affären finns kvar och här kan du shoppa förra säsongens plagg till osannolika priser. Du kan fynda varor till mellan 30 och 70 procents rabatt, och två gånger om året har butiken utförsäljning av Whyreds provkollektioner.

Acne Archive bygger på en liknande princip. Acne Studios lågprisbutik ligger vid S:t Eriksplan och butiken är märkets första butik i sitt slag. Achne Archive-butiker finns numera även i Köpenhamn och i Oslo. I butiken i Stockholm hittar du plagg från tidigare kollektioner och från provkollektioner. Här finns även pressmaterial, det vill säga kläder som till exempel har använts vid modevisningar.

När du fyllt på garderoben på Acne Archive är det dags att åka vidare till Södermalm, som för övrigt har några av stans bästa shoppingstråk och vintagebutiker.

Vid Zinkensdamm hittar du Filippa K Second Hand som säljer välbevarade klädesplagg, skor och smycken. I den lilla, men välsorterade butiken hittar du praktiskt taget endast säsongsvaror. Det finns även ett urval av vintageaccessoarer, och vissa plagg är helt nya eftersom butiken får in kläder från Filippa K:s lager i Borås varannan månad.

Vill du hellre välja mellan flera märken i en och samma butik så kan du besöka Hornhuset i Hornstull, en kort promenad från Filippa K Second Hand. Här ligger Aplace Below, en outlet som säljer tidigare kollektioner från Aplace, butiken med “progressivt skandinaviskt mode”. På Aplace Below ligger priserna alltid mellan 30 och 70 procent under originalpriset och utbudet samsas med efterfrågade märken som Rodebjer, Dagmar och Minimarket. Butiken uppdateras ständigt med nya plagg så det skadar inte att komma tillbaka med jämna mellanrum.

Att shoppa heta märken i Stockholm kan vara både bekvämt och prisvärt – precis de egenskaper som svenskt mode hyllas för runtom i världen. Söker du stans bästa shoppingstråk får du inte glömma att besöka dessa outlets i Stockholm.

  • Acne Archive

    Torsgatan 53, 113 37 Stockholm, Sverige

    46 8 30 27 23

  • Filippa K Second Hand

    Hornsgatan 77 118 49 Stockholm

    46 8 668 15 30

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -