Lydmar Hotel – ditt personliga hotell med känsla för konst

SHARE


Med slottet i ryggen och det rytmiska ljudet av skärgårdsbåtar som passerar förbi på Strömmen öppnar du dörren till Lydmar Hotel, granne med Nationalmuseum och ett stenkast från mysiga Skepparholmen. Redan i foajén möts du av det genomgående temat på Lydmar – konsten. På hotellet pågår en ständig konstutställning, och just denna dag kan du i lugn och ro kika närmare på COSTUME – A homage to Swedish design and men’s fashion. En trappa leder dig upp till lobbyn där utställningen fortsätter och du möts av skön loungemusik från matsalen.

Inne i matsalen får du genast en känsla av att du befinner dig i någons vardagsrum. Bokhyllorna längs väggarna dignar av välbläddrade böcker, sällskapsspel och personliga föremål. Här samsas den ursprungliga ägarens dykglasögon med detaljer som en röd dalahäst och ett inramat fotografi av en numera avliden äldre dam med snövitt hår. Som så många andra återkom hon ständigt som stamgäst här på Lydmar. Mitt i rummet står två slitna skinnfåtöljer mitt emot varandra och vittnar om många och långa timmar i trevligt sällskap. I ett hörn av rummet sitter två tyska affärsmän med varsin kaffe och är djupt engagerade i ett samtal. I en annan del av rummet ligger en bebis på soffan medan mamman njuter av sin lunch, samtidigt som hon bläddrar i en av böckerna från bokhyllan. Stämningen är familjär och informell, utan att för den skull ge avkall på den höga servicekänslan.

Du slår dig ner och småpratar en stund med hovmästaren, tillika Lydmar-veteranen Kalle. I dag rekommenderar han en av Lydmars klassiker: en tonfisktartar som toppas med oliver i sällskap av parmesanslungad ruccola och ett gott bröd. Mätt och nöjd över valet av lunch tar du med dig kaffet en trappa upp och går ut på terrassen. Du märker snabbt att det är så man gör här på Lydmar – här finns inga vedertagna mönster. Rummen flyter ihop med varandra och gästerna rör sig vant mellan våningarna. På varje våning finns ytterligare en vardagsrumsliknande yta med bekväma soffor som inbjuder till spontana möten och avslappnade samtal. Det betydligt mer lönsamma alternativet hade varit att pressa in ännu fler hotellrum än de 46 som finns i dag, något som den ursprungliga ägaren satte stopp för.

Efter att ha druckit upp ditt kaffe med utsikt över ett Stockholm i försommarskrud släntrar du in till ditt personligt inredda hotellrum för att ta en tupplur i king size-sängen. Dina ögon dras återigen till konsten på väggarna. Varje tavla är unik, och omsorgsfullt utvald för att skapa den praktfulla känsla av konstnärlighet som genomsyrar hela hotellet.

Du dåsar till, men innan du hinner somna tänker du att det inte finns någon anledning att lämna hotellet och åka hem. Anledningen? Du är redan hemma.

Lydmar Hotel

2 Södra Blasieholmshamnen Stockholm Stockholms län 11148

08-223160

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -