Utflykter med barn – Wenngarn skapar spänning i slottsmiljö

SHARE


Utflyktsmål för dig med barn i Stockholmsområdet finns det gott om, och Wenngarn är ett exempel som spänner över många intresseområden.

För den som vistats en del i trakterna kring Sigtuna är Wenngarn ett närmast mytomspunnet litet område. I historieböckerna omtalas Wenngarn (eller Venngarn) redan på 1100-talet, men det var Magnus Gabriel de la Gardie som 1670 lät bygga själva slottet.

Det lilla bysamhället som omgärdar slottsbyggnaden har en minst sagt brokig historia. Här låg under 1900-talets första hälft ett behandlingshem för alkoholister, och under de senaste decennierna förvandlades Wenngarn i princip till en laglös plats som få utomstående vågade besöka.

Detta skulle Olle Larsson och fastighetsbolaget Sisyfos ändra på när de tillträdde som nya ägare 1 oktober 2013. Tanken var att utveckla området så pass mycket att det blir attraktivt att köpa bostäder här. Planen har man genomfört med lokalbefolkningen i åtanke – alla har bjudits in och tillfrågats om idéer. Många aktiviteter har varit – och är – helt gratis för besökare.

Resultatet har blivit att slottet i dag till stor del är öppet för allmänheten. Här kan du slåss med barnfamiljer och pensionärer om våfflorna i slottscaféet, sippa kaffe i solen med magisk utsikt över den klassiska barockparken eller besöka det vackra lilla kapellet till vänster innanför portarna.

Det unika läget mellan Uppsala, Stockholm och Arlanda gör också övernattningar till en logisk verksamhet. Här hittar du logimöjligheter i flera olika byggnader, varav den stora anstaltsbyggnaden Anstalten har flest med sina 39 moderna hotellrum. Mat går i dag att hitta på flera ställen – nyligen öppnade pizzarestaurangen Dammstugan, medan Restaurang Anstalten bjuder på närproducerad svensk mat. Dessutom erbjuder Wenngarn ett sportcenter, kontorshotell och ett så kallat kulturstall.

Om du planerar utflykter med barn är loppishuset givet som besöksmål – här finns mycket barnsaker, böcker och prydnadssaker. I Slottsbryggeriet kan man vid särskilda tider ta med sig egna äpplen för att musta, vilket blir allt mer populärt.

Men för barnen är det framförallt på sommaren som Wenngarn lever upp, och man har till och med själva myntat begreppet och konceptet Wenngarnssommar. Mellan juni och augusti erbjuds ett hektiskt program med utomhusbio, teaterföreställningar, skattjakter, rollspelsäventyr, veteransbilsträffar, konserter och de omtalade Riddarspelen.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -