Långholmen hotell – en fängslande vistelse

SHARE


Långholmen hotell kan du välja mellan enkel-, dubbel- eller familjecell. Du bor nämligen i ett gammalt fängelse. Till skillnad från ställets tidigare klientel, får du en nyckel till din cell och försöker nog inte rymma härifrån.

Långholmen har en rik historia som är fängslande på många sätt. Ön har varit bebodd under lång tid – det visar en silverskatt med tyska mynt från 900-talet. En annan viktig händelse var när Gustav Vasa förlade sina trupper på Långholmen innan han intog Stockholm 1523.

Den forna fängelseön Långholmen är en idealisk bas under din Stockholmsvistelse. Här kan du pusta ut och samla krafter inför nästa shoppingrunda eller kulturupplevelse. Långholmen är en grönskande lunga mitt i storstaden men så har det inte alltid varit. Den karga och steniga ön blev avlastningsplats när muddringsarbeten utfördes i slutet av 1800-talet. Därefter planterades 3 000 träd ut i den bördiga jorden och Långholmen blev en grön oas.

I 250 år låg stadens fängelse här. Nu hittar du Långholmen hotell, vandrarhem och värdshus i det gamla Kronohäktet. I museet kan du se vilka berömda fängelsekunder som har frekventerat stället. Kanske har 30-talets beryktade kassaskåpssprängare, Bildsköne Bengtsson, bott i just din cell.

På värdshuset bredvid kan du njuta av svensk husmanskost, tillagad av lokala råvaror. Frukosten är fantastisk, men söndagens brunch kammar hem det stora priset. Då bjuds på sill, gravad lax, bacon, äggröra, citron- och timjansrostad potatis och mycket annat som får gommen att vattnas. Spara rum i magen för efterrättsbordet där mängder av läckerheter tävlar om din uppmärksamhet: allt från den klassiska pannkakstårtan till saltlakritspannacotta med lemoncurd.

På Långholmen finns mycket att upptäcka. Här finns små röda stugor, sköna promenadstigar och en populär badstrand. Vandra runt ön i Bellmans, Ulla Winbladhs och Carl von Linnés fotspår. Strosa runt en stund på Bellmansmuseet och njut sedan av ett bakverk på Café Rastgården. Fågelkvitter och solsken i den prunkande trädgården kan få din fikastund att bli flera timmar lång.

Oavsett om du har vandrat runt på Långholmen under dagen eller har njutit av Stockholms övriga utbud av kultur, shopping och nöjen, är det skönt att återvända till Långholmens hotell och värdshus. Ta en drink i baren Finkan före middagen och njut sedan av finurligt komponerade rätter som följer årstiderna. Mätt och belåten kryper du till sist ner i en säng som är betydligt mjukare än de som fanns här under fängelsets storhetstid. Och olikt fängelsekunderna, vill du troligtvis gärna komma tillbaka.

Långholmen hotell

20 Långholmsmuren Stockholm Stockholms län 117 33

08-720 85 00

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -