Historisk lek för barn i Stockholm

SHARE


För barn i Stockholm finns mycket att göra, och Södermalm kryllar av barnvänliga aktiviteter. Men det kan vara kul att upptäcka nya smultronställen som passar alla i familjen. Mitt i trendkänsliga och kändistäta SoFo på Södermalm i Stockholm finns en liten oas där barnen kan lära sig mer om gamla tider genom lek.

Ett stenkast från Nytorget, bredvid den stora Coop-butiken i korsningen Östgötagatan/Gotlandsgatan, ligger Bryggartäppan. Även om du passerat det anonyma trästaketet hundra gånger har du säkert kunnat missa den lilla kvadratiska lekparken som döljer sig där bakom.

Den tidigare nedgångna lekplatsen uppgraderades 2012 av Stockholms stad i samarbete med konstnären Tor Svae, men den här gången blev det inte ännu ett gummi- och stålmonster i grälla färger med klätterväggar, linbanor och spindelnät.

Man beslutade istället att Bryggartäppan skulle visa barnen i Stockholm hur man levde här under 1800-talet, och faktum är att lekparken ska vara en miniatyrversion av Södermalm som det såg ut i Per Anders Fogelströms romansvit med Mina drömmars stad i spetsen.

Detta innebär att allt är tillverkat i gammalt trä, med småskeva gungor, en häst med vagn och en bro att springa över och under. Dessutom finns en äkta liten trälabyrint. Det hela inramas av tidigare nämnda staket, med en grind som hålls stängd. Ingen kan springa ut från lekparken någon annanstans.

Det finns förstås en del inslag som möjligen går de mindre barnen förbi, men de små barnvänliga husen har viktiga funktioner i det fiktiva lilla 1800-talssamhället. Smedjan (med en smått skrämmande smed framför), krogen, textilfabriken, stallet och utedasset kan utforskas och användas för kurragömma eller arbetslekar i lärandesyfte. Inifrån “Henning och Lottens hus” kan du dessutom åka rutschkana ut från fönstret. Det hela har en Pettson och Findus-känsla, fast utan de starka färgerna. Barnen trivs ändå.

Det imponerande med Bryggartäppan är att samtliga byggnader och tillhörande redskap är skapade för hand, på plats och från grunden. Runt prunkande fruktträd och vackra syrenbuskar − bara några få meter från SoFos pulserande och modemedvetna kaféliv.

Men som förälder behöver du inte misströsta. Under sommarhalvåret har den inbyggda lilla kiosken nämligen öppet, och där serveras kaffe, glass och annat – smart nog både med lucka in mot lekparken och ut mot gatan.

Som du säkert förstår borgar kombinationen barn, SoFo, genuint hantverk och kaffe i solen för att det är en eftertraktad oas där sittplatserna är begränsade. Men lyckas du få en stol eller bänk tidigt på dagen kan du njuta av lite hederlig och ohämmad kändisspotting. Densiteten är nämligen hög.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -