Upptäck asiatisk mat i Stockholm

SHARE


De senaste åren har den asiatiska matscenen exploderat i Stockholm. Från att ha haft ryktet om sig att vara försvenskad, har asiatisk mat fått ett rejält uppsving. Mycket beror på att flera kända kockar har tagit med sig nya smakupplevelser från länder de besökt, för att sedan kombinera dem med den skandinaviska mattraditionen i en härlig fusion. Så vad händer i Stockholm på den här fronten just nu?

Ett av stockholmarnas absoluta favoritställen är Barbro i Hornstull. Restaurangen, som även har en bio på undervåningen, ligger i hippa stadsdelen Hornstull under Liljeholmsbron (missa inte det fyndiga namnet Bar + Bro = Barbro!). Den råa betongbron är en perfekt inramning till restaurangen och bildar även en uteservering under sommartid. Stora glasfönster vetter mot en betongtrappa där man sitter på kuddar och avnjuter Barbros fantastiska cocktails – beställ en Ginger Doll cocktail och du är hemma! Väl inne i restaurangdelen är det betonglampor och nakna glödlampor som belyser den avskalade miljön, men det känns aldrig opersonligt. Här råder istället en mysig gemenskap som kan vara svår att hitta på andra restauranger i huvudstaden. Om du besöker Barbro finns det ett måste på menyn, och det är Spicy Tuna: En tempurafriterad sushirulle med kimchi, chilimajonnäs och tamarindsoja. Det är dock svårt att nöja sig med bara en rätt. Här delar man snarare på ett flertal rätter som biffsashimi, friterade dumplings och bräserad högrevssida. Ett tips är även att dela på sake, japanskt risvin.

Ett annat måste när det kommer till asiatisk mat i Stockholm är Farang i Vasastan. Trots att restaurangen är stor gäller det att boka bord ganska långt i förväg. Som restaurangnamnet antyder går resan genom Thailand, Vietnam, Malaysia och Indonesien på en och samma gång, och rätterna är välkomponerade med väl valda ingredienser. På Farang är maten något dyrare men konceptet är även här att man delar på rätterna. Välj bland mustiga grytor som massaman curry, pilgrimsmusslor på thai-vis och rökt lax med rostade jordnötter. Det här är asiatisk mat kombinerad med skandinaviska smaker när det är som bäst!

Om det finns något ställe som briljerar med att servera äkta asiatisk mat är det Eat, som ligger mitt i city. Här är kockarna handplockade från Kina och utvalda tack vare sin expertis. Här finns tre avdelningar: Restaurangdelen Eat Bistro, Eat Market med konceptet snabbare och mindre rätter, samt den kinesiska biergarten Eat Garden.

Vad händer i Stockholm på den asiatiska matfronten annars? Ett nytillskott är Barobao på Hornsgatan där fokus ligger på just taiwanesisk bao. Och en självklar klassiker är Berns Asiatiska.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -