Stockholms bästa glass

SHARE


Champagnesorbet, rödbetsglass eller klassiska smaker? I Stockholm finns gott om glassbarer med fokus på råvaror och hantverk. Häng med på jakt efter Stockholms bästa glass – det blir en upptäcktsfärd som tar dig runt hela stan.

Så var finns Stockholms bästa glass? Det är en smakfråga och du får prova dig fram. Flera glassiga ställen finns i stan:

FRYST

På önskeväggen inne på FRYST kan du skriva upp den smak du vill se i frysdisken. Kunderna är i hög grad delaktiga genom att önska, provsmaka och föreslå förbättringar. Rehné Falkarp driver glassbaren tillsammans med sonen Kim-Benjamin. Hon berättar hur de 12 smakerna som produceras dagligen kommer till:

– Storsäljare som hasselnöt-choklad och saltlakrits görs varje dag men vi bestämmer inte alla smaker i förväg. Det måste finnas utrymme för att leka. I går kom vänner från Ekerö förbi med ett stort knippe rabarber som vi använde i morse.

FRYST är inte mycket mer än ett hål i väggen långt borta vid Kungsholms strand. Turister och stockholmare strömmar hit för glassen, men även för den gemytliga atmosfären. Ägare, stammisar och kunder diskuterar entusiastiskt dagens smaker – glass är uppenbart ett hett ämne.

Missa inte: mango & passion, rabarber & kardemumma, saltlakrits.

Kungsholms Strand 167

18 smaker

På Hornsgatan 64 ligger ett litet ställe som har hamnat på flera listor över världens bästa glassbarer. Njut av underbar glass som styrs av säsong och humör. De 18 smakerna har blivit cirka 30 med åren men består fortfarande av naturliga råvaror. För veganer är detta ställe himmelriket; här finns en hel frysdisk full med kalla läckerheter.

Grym kombo: ölglass och citronsorbet.

Tips: bygg din egen glass-sandwich – välj en kula glass och lägg mellan två kakor.

StikkiNikki

Sugen på glass med smak av havssalt och olivolja, rödbetor eller wasabi? Slink in hos StikkiNikki på Götgatan 46 för att prova en uppsjö av ekologisk och kravmärkt glass. Här finns inte bara galna glassar, utbudet är stort och du kan alltid provsmaka innan du slår till. StikkiNikki finns på flera ställen i stan.

Populära val: blueberry lavender, peanut butter crumb, salt caramel

Nyheter: vegan oatmeal raisin, limoncello, chicken & waffles

Gelateria Italiana

De italienska systrarna Erina och Rosa har serverat stockholmarna ljuvlig gelato sedan 1979, men familjens glasstradition startade redan på 20-talet när morfar började göra glass i Italien. Trots det trafikerade läget vid Drottninggatan 22, vallfärdar folk till Gelateria Italiana för glass med hasselnötter från Sicilien och fruktiga sorbeter.

Missa inte: variegato amerena (surkörsbär), pistage

Kungsholmens glassfabrik

Hitta en plats i solen mellan skolbarn och kostymklädda män. Kungsholmens glassfabrik på Pipersgatan 14 har blivit en träffpunkt för kungsholmsbor. Njut av äkta gräddglass och sorbet av fina råvaror. På Kungsholmens glassfabrik kan du som vill prova flera smaker välja halvkulor.

Tips: mynta/lime, polka

Taverna Brillo

Ta en paus i shoppingen och glid in på Taverna Brillo på Sturegatan 6. Glassen tillverkas på plats med naturliga råvaror. Smakerna varierar från dag till dag och känns ganska vuxna eftersom de inte är så söta.

Rekommenderas: pistage

Bomans Glassbar

Har du besökt Bomans Glassbar i Trosa? Nu kan du njuta av glassen även på Östermalm. På Nybrogatan 20 kan du vila benen och välja mellan 10 fräscha smaker. Inga konstgjorda ämnen tillsätts, och sorbeterna innehåller 50 procent frukt.

Gelato Sosta Bar

Kliv in genom dörren på Gelato Sosta Bar och upplev hur en italiensk glassbar var förr i tiden. Här kan du se på medan glassen tillagas med mjölk och ägg direkt från bondgården. Rena smaker som vanilj, choklad och pistage dominerar. Komplettera gärna med en kaffe från Sosta Espresso Bar två portar bort. Sveavägen 86. Endast kontanter.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -