Romantiska krogar – Pastis i Gamla Stan

SHARE


Kvällssolen sänker sig sakta över Gamla Stan i Stockholm och färgerna på husväggarna i de trånga gränderna brinner i olika nyanser av ockra och rostrött. Hand i hand strosar du och din älskade ner längs Köpmansgatan på väg mot en av stadens romantiska krogar efter att ha lämnat det vackra Stortorget bakom er. Efter en stund mynnar gatan ut i Köpmanstorget, där den välkända repliken av Storkyrkans staty Sankt Göran och draken tornar upp sig.

När du närmar dig torget möts du av sorlet från Pastis uteservering, en av Stockholms romantiska krogar. Stämningen vid bordens rödvitrutiga dukar är avslappnad och genuin och får dig att tänka på Paris. För att få en avskild vrå för dig och din dejt öppnar du dörren till den lilla franska kvarterskrogen. Lågorna från de levande stearinljusen flämtar till av vinddraget från dörren och du hör tonerna från en fransk sång strömma ut ur högtalarna.

Pastis är ingen stor restaurang, antalet bord inne på den franska bistron kan du i princip räkna på fingrarna. Utrymme är inget restaurangen är bortskämd med, och detta faktum bidrar till en intim känsla med en extra hög mysfaktor. Detaljerna gör helheten – allt från de kvadratiska glasskivorna i taket med blommor målade i guld, den stora spegeln med en maffig guldram – till de många franska plåtskyltarna som hänger i lokalen.

För att vara säker på att få restaurangens absolut bästa bord, Pastis “kärleksnäste”, har du självklart ringt och bokat bord i förväg. Lokalens två mest eftertraktade sittplatser är placerade i ett burspråk, där du kan sitta i avskildhet genom att dra för ett par tunga, röda sammetsgardiner. Här vid fönstret sitter ni romantiskt placerade mitt emot varandra, på första parkett med utsikt över Sankt Göran och draken.

Efter en pratstund med kocken får du reda på att även köket är trångt och bara rymmer två personer. Därför finns endast ett begränsat antal maträtter på menyn. I gengäld är de rätter som erbjuds genomarbetade och råvarorna håller hög kvalitet. Du beställer in förrätten “Choix du chef” för två personer och får in ett urval av läckra charkuterier för en överkomlig peng. Den gratinerade getosten “Chèvre chaud” smälter i munnen och för en stund fokuserar du helt på tallriken framför dig. “C’est la vie” tänker du belåtet, och gör dig redo för att beställa in nästa rätt från den välbläddrade menyn.

Pastis

12 Baggensgatan Stockholm Stockholms län 11131

08 - 20 20 18

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -