Restauranger i förorten utmanar lyxkrogarna i city

SHARE


I Älvsjö hittar du några av södra Stockholms mest intressanta restauranger i förorten. Så du som vill testa vällagad mat i Stockholm styr med fördel din kosa hit.

Aloë

Krögarduon Daniel Höglander och Niclas Jönsson har erfarenheter av toppkrogar som Lux, Esperanto och Operakällaren, och lagar rätterna från grunden. Namnet Aloë betyder “okänt ursprung” för att du som gäst inte ska kunna bli överraskad, även om du är på en restaurang i förorten. Krogen ligger i en nedlagd matbutik på Svartlösavägen och är som ett stort, mysigt vardagsrum med 45 sittplatser och ett öppet kök där du kan följa arbetet under kvällen.

På Aloë kan du välja mellan två storlekar på en avsmakningsmeny, där fyrarättersmenyn består av hela åtta serveringar. Som aptitretare serveras socca, en provençalsk kikärtspannkaka med ett berg av riven parmesan, surkål, crème fraiche och lökkräm. Den är mättande, men försvinnande god. Desto lättare är öringsrommen med brynt smör och sabayonneskum som följer. Råmarinerade langustiner med yuzu och ingefära är ett friskt inslag, och så fortsätter det under hela kvällen. Vill du följa kockarnas arbete under några underhållande timmar kan du boka barbordet intill köket, och har du tur kan du få bra tips att ta med hem.

Crispy Duck Café

Andra typer av restauranger i förorten som lockar folk är lunchkrogarna. En trappa ner från Aloë ligger Crispy Duck Café som serverar lunch av det lyxigare slaget, och restaurangen brukar vara fylld till brädden en vanlig tisdag. Men så levererar man också mat till regeringsplanet. Maten anpassas efter säsong och lunchen består alltid av en amuse-bouche, en huvudrätt och en liten dessert. Du kan välja mellan dagens rätt eller någon av klassikerna som alltid finns på menyn, som till exempel hängmörad biff med chilimajonnäs och tryffelvinägrett. En återkommande favorit bland dagens rätter är tartar på pilgrimsmussla och hälleflundra med gurka, forellrom och pepparrot. Sammantaget är Crispy Duck Café ett verkligt bra alternativ för dig som vill gå ut och äta god och lyxig mat i Stockholm, men inte nödvändigtvis i de centrala delarna av staden.

Långbro värdshus

När man pratar om restauranger i förorten är det ett måste att nämna Långbro värdshus. I en läkarvilla i den idylliska villaförorten hittar du TV-kocken Fredrik Erikssons skapelse. Han kan sina klassiker och serverar rustika och årstidsbaserade rätter i äkta värdshusstil.

I något av de ombonade rummen i den praktfulla villan kan du sitta ostört om du tillhör ett större sällskap. Här serveras bland annat en laxsashimi med svenska smaker som syrad spetskålskräm och äpple. Kungskrabba marinerad i dill får riktigt klös med pepparrotskräm och den stekta dovhjorten lyfts fint med hyvlad färsk tryffel. På den svarta tavlan finns minidesserter för den som vill avsluta med något sött, till exempel en Holy Moses getost eller parfait på svarta vinbär. Sommartid och långt in på hösten lockar trädgårdens soffor, och på vintern har den trivsamma baren blivit ett favorithäng för grannarna i området.

  • Crispy Duck

    Svartlösavägen 52

  • Långbro Värdshus

    Stora mans väg 4

    08-646 00 50

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -