Restaurang Bleck – en solig bistro i Stockholm

SHARE


Södermalm har fått ett nytt favorithak. Restaurang Bleck är en ny bistro i Stockholm och dessutom det första steget i förvandlingen av den anonyma parken “Lilla Bleckan”. Leta dig hit när hjärnan och benen behöver en paus från de populära shoppingstråkens ljud och larm. Slå dig ner på en av de massiva ekstockarna på uteserveringen med ett glas rosévin. Vänd ansiktet mot solens strålar som letar sig fram genom lövverket, lyssna på fågelkvittret som blandas med Ringvägens trafikbrus.

Nedanför den soliga terrassen utkämpas minigolfdueller och längre bort ligger solbadare runtom i gräset. Har du barn så är Bleck ett perfekt ställe: du kan äta i lugn och ro medan rastlösa små ben får utlopp för energin i parken.

Ekologiskt och närproducerat är självklarheter på denna restaurang. Mumsa på sötpotatischips med ramslöksaioli innan huvudrätten kommer in. Menyn består av sju säsongsanpassade klassiska rätter med svenska vibbar, och samtliga rätter går att få som halvportion. Är du sugen på råbiff, fisktartar eller kanske primörer med hollandaise? Till efterrätt kan du njuta av ingefäraäpple med dubbelhallon och andra läckerheter.

Den lilla bistron är inrymd i en grå 70-talsbyggnad som har fått ett ansiktslyft med hjälp av detaljer i ek, koppar och stora fönsterpartier. Vintertid kan du sitta här inne och mysa, men bistrons storhetstid är under sommaren. Uteserveringen med 80 sittplatser har sol hela dagen. Här trängs barnfamiljer, konstnärer, filmare, musiker och äldre par i en salig röra. Längtan efter en ny bistro i Stockholm verkar har varit stor.

Lilla Blecktornsparken har länge fört en anonym tillvaro i hörnet av Ringvägen och Katarina Bangata. Nu får parken äntligen ett välbehövligt lyft och ska bli en aktiv plats för alla åldrar. Plaskdammen, fotbolls- och tennisplaner rustas upp och trädkojor byggs i de lummiga träden. Det var när Kalle Schröder läste om planerna för parken som idén till Restaurang Bleck föddes:

– Jag har länge velat starta ett sommarställe men det måste vara på en rolig plats. Det här är nästa del av Söder som lever upp, kvarteren här är superfina. Parken är fantastiskt vacker och vattnet ligger ett stenkast bort.

Kalle Schröder är ingen gröngöling i restaurangbranschen. För nästan 20 år sedan var han med och startade populära Fredsgatan 12, F12 Terrassen. En passion för att få Söders parker att leva upp verkar driva honom. För några år sedan startade han kaféet Kiosk Axel i Axel Landquists Park på Söder.

– Det är ju nästan larvigt att alla ska trängas vid Nytorget när det finns så många andra fina ställen. Kiosk Axel lockade till sig barnfamiljer och gäster i alla åldrar. Det var en park för fyllegubbar, men efter ett tag skrev mäklarna “nära populära Axel Landquists Park” i objektsbeskrivningarna. Jag tror och hoppas att folk ska hitta till Lilla Blecktornsparken också.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -