Löjrom på menyn

SHARE


Kalixlöjrom är en svensk ursprungsskyddad delikatess, och den restaurang som erbjuder löjrom på menyn får bara servera rom som är fiskad i Kalix skärgård. Löjromen får sin unika smak av de mineraler och vatten som passerar Kalixälvens mynning.

Rommen fiskas under cirka fyra till fem veckor om året och i samband med det arrangeras särskilda löjromsdagar i oktober på några av de krogar som har specialiserat sig på fisk och skaldjur i Stockholm. Men löjrom serveras givetvis året runt i många spännande former. För en tesked eller ett par av det röda guldet från Norrbotten är det värt att besöka någon av följande restauranger:

Grand Hotel

På ett av Sveriges lyxigaste hotell är perfektion och högsta kvalitet en självklarhet. Här lämnas inget åt slumpen. Därför är det inte förvånande att hotellet erbjuder löjrom på menyn som ett stående inslag året om. Och givetvis är den från Kalix. Man köper in drygt 800 kilo om året från fiskarna på Junkön. Storsäljaren är en klassisk löjromstoast med gräddfil och rödlök med exklusiv löjrom som pricken över i:et. Blinier med Kalixlöjrom är också en favorit. En crème på jordärtskocka med tre sorters rom (Kalixlöjrom, laxrom och avrugakaviar) är ett säkert kort för den inbitna romälskaren.

Taverna Brillo
Restauranggruppen Svenska Brasserier har bräckt Grand Hotels gamla rekord som den största löjromsinköparen. Här gör man av med drygt två ton av den ädla rommen varje år. Taverna Brillo vid Stureplan briljerar med sin omtalade löjromspizza. I en skön förening av de svenskaste av smaker får generösa portioner löjrom sällskap av crème fraiche, sveciaost, lök, dill och citron på en tunn surdegsbotten. Perfekt att beställa som en förrätt att dela på om man är några stycken. Här på det öppna restaurangtorget samlas stockholmarna mer än gärna efter jobbet och på helgerna.

Riche

Riche är en klassiker i restaurangvärlden när det gäller fisk och skaldjur i Stockholm. Den anrika restaurangen har gett namn åt både brödet pain riche och kryddblandningen épice riche. Riche har ett härligt, blandat klientel och alla är lika välkomna.

Här har man alltid haft löjrom på menyn i olika former, och det senaste året har man valt att göra en crossover-variant på den klassiska löjromstoasten i form av nachos. Riches löjromsnachos består av friterade rotfruktschips med picklad rödlök och en ostcreme på Västerbottenost. Friskheten i löjrommen gifter sig bra med ostkrämens sälta och syran i de picklade rödlöksringarna.

  • Grand Hotel

    Södra Blasieholmshamnen 8

    08-679 35 00

  • Riche

    Birger Jarlsgatan 4

    08-545 035 60

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -