Japansk och peruansk fusionsmat på unika Indio Kitchen

SHARE


Stockholms nyaste sushi-ställe är latinamerikanskt. Ja, Sverige har fått sin första nikkeirestaurang: Indio Kitchen på Södermalm.

Nikkeiköket består av japansk och peruansk fusionsmat och innefattar rätter som sashimi toppad med peruansk pesto och peruansk ceviche smaksatt med japansk dashi-buljong.

Indio Kitchen är del av en global gastronomisk trend. Nikkei-köket har nämligen fått ett uppsving och numera hittar man japansk-peruanska restauranger långt utanför Lima, i metropoler som New York, London och Barcelona. Och nu har trenden alltså kommit till Sverige, närmare bestämt till Södermalm, området där du hittar många av de bästa restaurangerna i Stockholm.

Det hela började i slutet av 1800-talet när ett stort antal japaner emigrerade till Peru som jordbruksarbetskraft. De tog med sig sin matkultur, men blev tvungna att laga japanska rätter med peruanska råvaror och ingredienser. De japanska immigranterna och deras ättlingar anammade även peruanska matlagningstekniker och det funkade bra – inte minst eftersom färsk fisk dominerar i båda köken.

Idag är Nikkei-köket – eller la cocina nikkei – brett och innefattar allt från nudlar och sushi till fläsk och lamm. Indio Kitchen i Stockholm har dock specialiserat sig på fisk och skaldjur och köksmästaren Gian Luca Monteros egen menyfavorit är rätten Tributo a Maido. Det är en sushi nigiri med pepparhalstrad tonfisk på risbädd. Fisken toppas med ett lättstekt vaktelägg och peruansk chiliemulsion. Rätten är en hyllning till Maido, en av världens mest berömda och väl ansedda nikkeirestauranger som ligger i Lima.

Gian Luca Monteros är själv från Peru. Han har även en Cordon Bleu-utbildning i ryggsäcken och hann jobba på några av de bästa restaurangerna i Stockholm innan han bestämde sig för att fokusera på japansk och peruansk fusionsmat på Indio Kitchen.

Gian Luca Monteros beskriver nikkei som “en fantastisk blandning av två världar, ett perfekt kärleksbarn”. Som Gian Luca säger så är japansk mat oftast baserad på soja medan grunden i peruansk matlagning är chilifrukter, och när man blandar soja och chili så blir det en perfekt kombination.

Indio Kitchen ligger på Kocksgatan 52 i Stockholms SoFo-distrikt. På samma adress finns kontorslokaler som vetter mot innergården och här sitter filmproduktionsbolaget Indio som varit med och startat restaurangen.

Inredningen i restaurangen är avskalad, modern och stilren och baren omges av ett varmt inbjudande ljus. Under helgerna tar proffsiga bartendrar över i baren och blandar färgglada cocktails med namn som Zombie Cobbler och Por Pascal. Och har du tur så kanske kockarna Jorge och Mario kliver ut ur köket för att spela peruansk livemusik just den kvällen du är här.

I den här delen av Södermalm finns flera av de bästa restaurangerna i Stockholm så konkurrensen är hård. Men än så länge är de ensamma i sin kategori – i dagsläget är det endast på Indio Kitchen som Stockholmare kan uppleva japansk och peruansk fusionsmat.

Indio Kitchen

52 Kocksgatan Stockholm Stockholms län 116 29

08-420 620 20

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -