Efterrätt i Stockholm: Söt desserttradition på Berns

SHARE


Efterrätt i Stockholm … Du märker det redan när du sätter foten innanför dörrarna på Berns – här finns gamla, stolta anor. Sedan 1863 har Berns salonger underhållit och utfodrat såväl hungriga som törstiga stockholmare, och mer långväga gäster, med ett nöjesetablissemang av internationellt erkända mått. På boutiquehotellet huserar ständigt välkända nöjesprofiler, nattklubben i källaren bjuder stadens unga och vackra på pulserande electronica och uppe i salarna har tusentals kända och okända artister spelat live, omgivna av smyckade speglar och vackra kristallkronor.

Men vi ska inte heller glömma Berns Asiatiska – Sveriges första kinesiska restaurang, som sedan 40-talet mer eller mindre oförtrutet serverat frukost, lunch, middag, brunch och afternoon tea (yum cha), ackompanjerat av nämnda kristallkronor och modern konst. Och letar du efter den allra bästa efterrätten i Stockholm har att erbjuda, är ett besök här att rekommendera.

Det finns också en logisk koppling till historien. Grundaren Heinrich Robert Berns var nämligen dåtidens skickligaste konditor när han bestämde sig för att slå upp portarna till de vackra salongerna. Sedan dess har mycket hänt, och det var nuvarande källarmästaren Johan H. Lindkvist som för knappt 10 år sedan återupptog den söta traditionen som redan var inpräntad i väggarna. Sedan dess har den vackra dessertbuffén tillfredsställt tusentals sötsugna munnar.

Berns eget konditori – som verkar i det dolda – möjliggör överflödet mellan klockan 12 och 17 på vardagar, och erbjuder också en final till brunchen på helgerna. Efterrättsbuffén som tillägg till lunchen kostar 70 kronor, men vill du enbart frossa mer fokuserat i hemgjord chokladmousse, snickerskaka, chokladtryfflar, thai crème brûlée, vaniljpannacotta, fruktsallad och mycket annat, betalar du 160 kronor för detta.

Så ta dig tid, ta med en vän med fäbless för efterrätt och dyk ner i stans syndigaste buffé för en bit smaskig efterrätt i Stockholm.

Berzelii Park

Berzelii park Stockholm Stockholms län 11147

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -