David at home: en unik matupplevelse

SHARE


Välkommen på middag hemma hos stjärnkocken David Enmark. Varje fredag välkomnar han nya gäster och bjuder på kärleksfullt tillagad mat i en avslappnad miljö. En unik matupplevelse på många sätt.

Båten närmar sig den lilla ön Tranholmen där David har öppnat en restaurang i sitt eget hem. Den korta promenaden från bryggan till huset bjuder på idyllisk skärgårdsromantik trots att huvudstadens larm och puls ligger ett stenkast bort. Sjunk ner vid ett bord i Davids kök, titta ut över vattnet och bered dig på en skön kväll och en unik matupplevelse. Är det lite kyligt sprakar brasan hemtrevligt. Du kliver verkligen in i familjen Enmarks hem. En kofta ligger slängd över en stol, båtnycklarna ligger på bordet och toaletten kan vara upptagen för att sonen duschar.

Den annorlunda restaurangidén fick David från Kuba där det är vanligt att öppna upp sitt hem för middagsgäster. Men maten är inte kubansk. David beskriver den som finare husmanskost, vilket nog är lite väl ödmjukt, men uttrycket lyxmat gillar han inte. Menyn består av fyra rätter och kostar 660 kronor, och den anpassas efter säsong och humör.

– Folk frågar ibland vad som står på menyn men det vet jag ofta inte själv förrän samma dag. Jag brukar kontra med att fråga om de är allergiska mot något. Annars får maten bli en överraskning, säger David Enmark och skrattar.

David bjuder på sin härliga personlighet men säger själv att servicen är kass: du får hälla upp vinet själv och hålla koll på hur mycket du har tagit. Däremot kan du lita på att vinet är valt med omsorg. Kocken är nämligen utbildad till sommelier.

Väntelistan är lång trots att David inte gör någon marknadsföring. Ryktet sprids över hela världen och bland gästerna märks såväl matälskare som kändisar. Men David avslöjar aldrig vilka som kommer att vara gäster. Stämningen blir väldigt avslappnad i det hemtrevliga köket, och nya bekantskaper knyts under kvällen.

David har tusen idéer och gissar att han förverkligar ungefär hälften. När du kommer på besök är troligtvis baren och uteköket på baksidan klara. En kryddträdgård och egenodlade grönsaker är också på gång.

Troligtvis blir du inte bjuden på någon av dessa rätter eftersom David ändrar menyn hela tiden, men här är några exempel:

  • Jordärtskockssoppa med halstrad anklever och riven Gotlandstryffel

  • Sotad kalvtartar med rostad vitlöksmajonnäs och friterad schalottenlök

  • Citron- och yoghurtparfait med citroncurd

Visst vattnas det i munnen? Skynda dig att boka.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -