Bar i Stockholm: Sofistikerade smaker hos Metropol Palais

SHARE


Om du då och då skyndar längs den påträngande trafiken på Sveavägen på väg till eller från jobbet, kan du möjligen i ögonvrån ha noterat det subtila skenet från vita dukar i lokalen bredvid Hard Rock Café. Där ligger nämligen restaurangen och nöjespalatset Metropol Palais. Och en trappa upp huserar oväntat ännu en bar i Stockholm av högsta klass.

De senaste åren har dörrarna på Sveavägen 77 varit stängda och anonyma förutom för Polstjärnans gäster, som var den dåvarande konferensarrangören. Stängt och anonymt är dock inte förenligt med ursprungstanken kring Metropol Palais, som etablerades här i en av Stockholms mest pulserande gatukorsningar redan år 1927, av direktör Franz Nilsson. Här ville han bygga Stockholms bästa biograf, så det blev ett påkostat och pompöst nöjesplats när han ändå var igång.

Nog om detta. 2013 totalrenoverades etablissemanget och nyöppnade 2014 under det forna namnet Metropol Palais. På bottenvåningen hittar du ett traditionellt brasseri med rustika, franska smaker. Samtidigt rullar kabaréer och dansföreställningar på den vackra scenen, när inte Lyran konferens har bokat företagsgrupper eller andra event. Vasastan har därmed fått ytterligare en bar i Stockholm med internationell klass.

Går du rakt fram genom restaurangen och uppför den lilla trappan kommer du till en ny värld. Från de krispiga vita servetterna på bottenvåningen sjunker du nu i stället ned i röda sammetsfåtöljer och invaggas i ett sofistikerat lugn av klirret från riktigt tunga, vackra cocktailglas. Bakom draperierna kan du smygkika ner på den stora festlokalen − faktum är att du nu befinner dig på läktaren.

Går du på bar i Stockholm kan en del etablissemang ibland tyckas aningen för uppfyllda av sig själva – en okunnig beställning skulle kunna viftas bort av otåliga, tatuerade händer. Men den känslan får du inte hos de vänliga själarna i baren på Metropol Palais. Tvärtom önskar du ibland att de kunde sätta sig ner med ditt sällskap och berätta historier. De är på riktigt intresserade av vad gästerna vill dricka.

Drinkmenyn är vacker, lagom fyllig och alltid spännande. Sprudlande champagnedrinkar samsas med spritbomber där gin, absint och mörk rom spelar viktiga roller. Inga tomtebloss eller piña coladas så långt ögat når. Däremot finns det åtminstone fem fruktigt fräscha alkoholfria alternativ på listan. Och vill du äta här går det också bra, chark- och ostbrickan kan varmt rekommenderas.

Metropol Palais är ditt hemliga ess i rockärmen när sällskapet förvirrat vandrar ut från biografmörkret eller teaterföreställningen. Du kommer garanterat att framstå som världsvan, sofistikerad och trendmedveten när du lotsar flocken hit. Däremot går det inte att boka bord, så skynda dig innan resten av världen upptäcker denna trendigt sammetsröda lilla Stockholms-oas.

Metropol Palais

Sveavägen 77 Stockholm Stockholms län 11350

010 442 78 60

Get Directions
[gmw_results]

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -