Bao – kinesiska ångade bullar i Stockholm

SHARE


I Kina och Taiwan har rätten en lång tradition. Bao, eller baozi som är det fullständiga namnet, är typiska kinesiska ångade bullar fyllda med läckerheter som fläskkött, kyckling och vegetariska alternativ som t.ex. tofu. Nu har rätten kommit till Stockholm och här ligger fokus på den taiwanesiska varianten gua bao: ångat bröd av vetemjöl fyllt som en hamburgare. Asiatisk mat har fått ett uppsving i Stockholm, och hit räknas inte bara de nya bao-restaurangerna, utan även ställen som Barbro, Farang, Eat och Berns Asiatiska.

Men vill man upptäcka innovativ asiatisk mat bör man besöka Barobao på Hornsgatan på Södermalm i Stockholm. Här serveras kinesiska ångade bullar för hela slanten! Själva restaurangen är liten, och precis som många ställen på Södermalm har man satsat på en modern och avskalad inredning. Personalen bär labbrockar, och man sitter på spartanska, stilrena möbler. På väggarna hänger gamla skolaffischer, i taket hänger växter och på borden står pinnar och servetter i konservburkar. Med andra ord är bao riktigt hippt just nu, och trenden har kommit hit via New York och London. Har man besökt populära Bao i Soho i London märker man att Barobao har sneglat både på den grafiska identiteten, maten och själva inredningen.

Men vad består då deras kinesiska ångade bullar av? På Barabao kan man beställa pork bun med svenskproducerat fläskkött och frigående kyckling, och en av favoriterna är bun slider: en hamburgervariant med hängmörad biff, plommonchutney och krämig äggula. Det finns även andra smårätter att beställa, som till exempel ramensoppa, ekologiskt ägg och mjukglass till efterrätt.

I somras pratades det om att ett nytt, hemligt bao-ställe hade öppnat. Ryktena spred sig snabbt och snart stod det klart att det var restaurangen Eat, med kocken Henrik Norström i spetsen, som hade öppnat Eat Bao. Här kan man sitta både inne och ute under sommarmånaderna, och det har blivit ett perfekt after work-ställe för den som befinner sig i stan. På Eat Bao får du en bao för prisvärda 55 kr och en sidobeställning för 35 kr. Ett perfekt tilltugg till en öl, ett glas vin eller varför inte, som menyn uppmanar, till en milkshake!

Du kan välja mellan bao fylld med kinesiskt grillat kött, friterad tofu eller krispig chillikyckling. Det bästa med bao är just att smakerna gifter sig så bra, det är både sött, starkt och salt på samma gång. Det ångade brödet sveper in ingredienserna väl och bidrar till en mjuk, fluffig konsistens. Det är magiskt gott!

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -