3 mikrobryggerier i Stockholm

SHARE


Ölnördar har alltid haft ett fåtal oaser i Stockholm, varav Akkurat på Hornsgatan har varit en av dem, med kunnigast personal och bredast sortiment. Men det är inte längre bara importerad mångfald som imponerar på kräsna pilsnerfantaster dessa dagar. Med allt fler mikrobryggerier i Stockholm ska ölet helst vara lika närproducerat och färskt som grönsakerna på tallriken.

Sverige ligger generellt ganska bra till även inom den här trenden. Översiktssajten Sveriges Mikrobryggerier listar närmare 160 stycken ute i landet, varav ett antal är så kallade “flygande bryggare” som utvecklat sitt eget öl utan att nödvändigtvis äga ett eget bryggeri. Enligt sajten finns det i dag 39 mikrobryggerier i Stockholm.

Det mest omtalade på senare tid är också ett av de nyaste tillskotten, nämligen Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad. Det grundades 2014 och är ett samarbete mellan Carlsberg och Brooklyn Brewery.

Tanken är att utveckla klassiska öltyper med en modern twist. Bland ölsorterna finns i dagsläget Amber (amber ale), Kellerbier (ja, en kellerbier), Primus Lux (stark mörk ale), J.A.C.K (pale ale), Lumen in Tenebris (mörkt kryddigt saison), Ljusslingan (modern schwarzbier) och Soleil (session saison).

I förbindelse med bryggeriet finns även en restaurang som har öppet till klockan 24 från tisdag till lördag och serverar både lunch och middag.

På Adelsö i Mälaren huserar Adelsö Bryggeri, där man brygger fyra egna ölsorter: en blonde, en IPA, en pale ale och en stout. Dessutom utvecklar bryggeriet sina egna säsongsbrygder. Till våren Adelsö Chicken Race, på sommaren Adelsö Lazy Afternoon, och Adelsö Red House Ale till vinterkylan. Brygghuset ligger i samma lokal som öns lanthandel, precis vid Hovgården som är världsarvsklassat. Adelsö Bryggeri samarbetar med festlokalen Pannrummet som tar 100 sittande gäster.

PangPang Brewery grundades i Hökarängen 2011 av Fredrik Tunedal. Den lilla lokalen är ett före detta bageri, och bryggprocessen är medvetet omständlig och långsam. Ölet är ofiltrerat och opastöriserat, och buteljeras och etiketteras för hand. Estetiken är viktig, och PangPang har en punkigt hård och genomtänkt artistisk stil på sina etiketter.

Samtliga ölsorter kan vara svåra att hitta i Systembolagets ordinarie sortiment, men de flesta återfinns i beställningssortimentet.

Our writers' favourites

X
- Enter Your Location -
- or -